Hoe creëer je een succesvol innovatie-ecosysteem op een campus?

Hoe creëer je een succesvol  innovatie-ecosysteem op een campus? Daarover organiseerde Campus Day op 21 september een webinar.

De eerste spreker was Anne-Lize Hoftijzer, Manager Innovatie Ecosysteem bij TU Delft Campus. Ze plaatste het onderwerp eerst in het groter geheel van de overall ambitie van de TU Delft, ‘Impact for a better society’. “Een van de onderdelen van het ambitiedocument is dat samenwerking met allerlei partijen wordt gestimuleerd vanuit de visie dat dat innovatie stimuleert en dat het maakt dat de kennis van de TU Delft in oplossingen in onze maatschappij terechtkomt. De TU Delft Campus is daarbij vervolgens een handig middel en de TU Delft fungeert als initiatiefnemer, aanjager en magneet.” Daarmee gaf ze ook meteen het antwoord op de vraag hoe je een succesvol innovatie ecosysteem kunt creëren op de campus. “De campus heeft daarbij een belangrijke rol als facilitator, initiator en aanjager. De campus kan stimuleren en inspireren.” Daarbij zijn er drie zaken nodig: valorisatie, marketing en communicatie, accommodaties.

Het RoboHouse is een van de vijftien fieldlabs, waarbij de TU Delft Campus de middelen en de actoren in en ecosysteem met elkaar in verbinding brengt om zo innovatie te stimuleren, vertelde Hoftijzer. Vervolgens ging ze ook in op het zich snel ontwikkelende Quantum Delft-ecosysteem op de TU Delft Campus.

In de tweede presentatie ging Ties van Bruinessen, Business Developer bij TU Delft,  in op de ontwikkeling rond RoboHouse van fieldlab naar Centrum voor Future of Work. Het RoboHouse bestaat nu 2,5 jaar en heeft in die periode verschillende co-creatie projecten met bedrijven gedaan, deels gefinancierd door de bedrijven deels publiek en deels combinaties daarvan. ”Het RoboHouse vult het gat in tussen research en business, waarbij de TU Delft zich richt op fundamenteel onderzoek. Het RoboHouse werkt vervolgens met engineers aan de industrial challenges van bedrijven. Daarbij zijn we niet vakgebiedgebonden, maar oplossingsgebonden.”

In het tweede deel ging Van Bruinessen in op de doorontwikkeling van RoboHouse. “Op dit moment zijn we in het RoboHouse vanuit robotica aan het kijken. We merken echter steeds meer dat het probleem niet gaat over het toepassen van een technologie, maar om het uitzoeken van welk deel van het fysieke werk je samen kunt doen met een robot. Daarom is onze nieuwe vraag: shaping the future of physical work. Dit wordt daarom de onderlegger van ons nieuwe centrum, FRAIM. Dat nieuwe centrum komt ook op een andere fysieke plek. Zodat we zowel de plek als de visie doorontwikkelen.”

Na de bijdrage van Van Bruinessen werd het webinar afgesloten met een forumdiscussie.

Het webinar ‘De creatie van een succesvol innovatie-ecosysteem op een campus’ maakt deel uit van ‘Co-creatie op de Campus’, een initiatief van het kennisplatform CampusDay – www.campusday.nl. In een reeks van opeenvolgende bijeenkomsten (fysiek dan wel digitaal) worden innovatieve en relevante ontwikkelingen op de campus uitgelicht. Jaarlijks worden circa vier bijeenkomsten georganiseerd.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven