WUR voor zevende keer op rij duurzaamste universiteit

WUR voor zevende keer op rij duurzaamste universiteit

Met een 9,5 heeft Wageningen University & Research (WUR) de eerste plek van de 2023 UI GreenMetric ranking geprolongeerd. Dit betekent dat WUR ook dit jaar is uitgeroepen tot de duurzaamste universiteit ter wereld.

De UI GreenMetric World University Rankings, jaarlijks georganiseerd door Universitas Indonesia (UI), baseert de ranglijst op de uitkomsten van een uitgebreide vragenlijst over de thema’s energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten.

Punten

Dit jaar behaalde WUR 9.500 van de 10.000 punten, en scoorde daarmee net iets beter dan de nummers 2 en 3, respectievelijk Nottingham Trent University uit het Verenigd Koninkrijk en Umwelt-Campus Birkenfeld in Duitsland. Groningen University staat op de vierde plek. Bijzonder is dat twee Nederlandse universiteiten het de afgelopen jaren goed doen in deze ranking en eindigen in de top 5 van meest duurzame universiteitscampussen.

De eerste plek van WUR werd officieel bekend gemaakt tijdens de klimaattop COP28 in Dubai. Rector Magnificus Arthur Mol is trots op het behaalde resultaat en heeft een tip voor andere universiteitsbestuurders: “Betrek je hele academische gemeenschap bij het proces naar verduurzaming en zie het niet als een technisch vraagstuk.”

Het internationale GreenMetric netwerk

Aan de ranking van de Universitas Indonesia, die sinds 2010 bestaat, deden dit jaar 1.183 universiteiten uit 85 landen mee. Universiteiten vullen niet alleen de vragenlijst voor de ranking in; gedurende het jaar worden ook workshops en bijeenkomsten gehouden. WUR is deelnemer aan de jaarlijkse International Workshop Green Metric (IWGM) waarin de nadruk ligt op de beste voorbeelden van alle deelnemende universiteiten. Zo presenteerde WUR tijdens de 2023 editie over de manier waarop maatschappelijke verantwoordelijkheid verankerd kan worden in onze strategieën.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven