Innovatiedistrict Delft impuls voor welvaart en innovatie

Innovatiedistrict Delft impuls voor welvaart en innovatie

Het werk-woongebied Schieoevers wordt in samenhang met de aangrenzende TU Delft Campus ontwikkeld tot Innovatiedistrict Delft.

Delft Zuidoost ontwikkelt zich hierdoor tot een aantrekkelijke plek om te wonen, werken, ontmoeten, leren en ondernemen. De Provincie Zuid-Holland, TU Delft, gemeente Delft en Bedrijvenkring Schieoevers hebben donderdag 20 april hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Nieuwe uitdagingen, nieuwe technologie

Het Innovatiedistrict Delft gaat een positieve bijdrage leveren aan de grote maatschappelijke uitdagingen die ook in de regio en stad voelbaar zijn. Denk daarbij aan klimaatverandering, vergrijzing en energietransitie. De energietransitie schreeuwt om vakkrachten en ook de digitalisering vraagt om personeel dat kan omgaan met nieuwe technologie. Daar ligt een kans om beschikbare arbeidskrachten om te scholen voor banen waar er personeelstekorten zijn.

Delft leent zich perfect voor deze uitdaging volgens de TU. In Delft zijn namelijk alle ingrediënten aanwezig voor een succesvol innovatiedistrict: op de TU Delft Campus bevinden zich internationale kennisinstellingen die tot de top van de wereld behoren, ruim 30 duizend studenten van alle onderwijsniveaus, een groot aantal start-ups en kennisintensieve bedrijven. Op Schieoevers is van oudsher een belangrijk deel van het Delftse mkb geconcentreerd, bevindt zich veel innovatieve maakindustrie en vestigen zich steeds meer doorgroeiende bedrijven vanuit TU Delft Campus.

Volledig circulair

Een greep uit de plannen: de partijen gaan de komende tijd aan de slag met het sterk verbeteren van de infrastructuur en realiseren van bedrijfsruimtes. Het innovatiedistrict Delft wordt aangesloten op duurzame energie, die voor een belangrijk deel wordt opgewekt op de TU Delft Campus en op de daken van de bedrijven in het gebied. De partners streven er daarbij naar om volledig circulair te werken, zonder afval en met hergebruik van grondstoffen en producten.

Innovaties opschalen

“De TU Delft draagt graag bij aan de ontwikkeling van het Innovatiedistrict Delft”, reageert Marien van der Meer, lid van het College van Bestuur van de TU Delft. “Het zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke plek om te wonen en werken, maar ook dat belangrijke innovatieve bedrijven die groot groeien op TU Delft Campus behouden blijven voor de stad. Daarnaast kunnen we in het gebied innovaties uitrollen die worden ontwikkeld op de TU Delft Campus, bijvoorbeeld in het kader van duurzaam bouwen en energie. Ook onze innovatieprogramma’s rond de toekomst van werk sluiten perfect aan bij de maatschappelijke opgaven hier.”

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven