Marijke Weustink (EUR): “Een lege campus geeft eigenlijk nog steeds veel werk”

Marijke Weustink (EUR): “Een lege campus geeft eigenlijk nog steeds veel werk”

Ook nu het grootste deel van de mensen thuis werkt of studeert, ligt het werk op de campus niet stil. Aldus directeur Marijke Weustink, directeur Real Estate & Facilities bij Erasmus University Rotterdam.

Real Estate & Facilities regelt het beheer en onderhoud van gebouwen op de campus Woudestein, EUC en ISS, alle faciliteiten en de veiligheid, zodat iedereen die er is, optimaal kan presteren. Directeur Marijke Weustink werkt nu ook vanuit huis. Maar ze zit niet stil.

“Wij zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van nieuwe gebouwen. Voor het onderhouden en beheren en renoveren van gebouwen die er zijn. En voor facilitaire zaken, van post en beveiliging tot aan schoonmaak en catering. En natuurlijk zorgen dat er faciliteiten op de campus zijn, denk bijvoorbeeld aan de food plaza en de Studystore.”

En nu het rustig is op de campus en het grootste gedeelte van de mensen thuis werkt of studeert, ligt het werk voor jullie stil?

“Er ligt niks stil. Het onderhoud van de gebouwen gaat door, de schoonmaak gaat door. En als het stil is, is er juist meer beveiliging nodig. De beveiliging ziet er nu bijvoorbeeld ook op toe dat mensen zich aan coronaregels houden. De nieuwe bouwprojecten liggen ook niet stil. Bovenop het reguliere werk moesten wij alle gebouwen geschikt maken voor de 1,5 meter-maatschappij. Werkzaamheden van posters plaatsen tot en met het uitdenken van plannen om de onderwijszalen, studieplekken en gemeenschappelijke ruimten aan te passen.”

Wordt er in nieuwbouw rekening gehouden met deze (of een volgende?) pandemie?

“De twee nieuwbouwprojecten die lopen, waren al ingericht op flexibiliteit. We bouwen een nieuw sportgebouw, daar hoeft niet veel aangepast te worden. En een nieuwe Polak, dat project is al ingericht op flexibel onderwijs en studeren.”

Moeten alle gebouwen worden aangepast, als mensen meer blijven thuiswerken?

“In samenwerking met HR en IT-services zijn we al bezig met het ontwikkelen van een blended working beleid. En dat kan uiteindelijk leiden tot een andere visie op ons kantoorconcept. Het gesprek gaat nu over het faciliteren van thuiswerken. Maar ook over welke IT-faciliteiten daarvoor nodig zijn, en hoe het vastgoed ingericht moet worden. In het kader van werkdruk kun je zeggen: we willen graag dat mensen een fijne balans vinden, dat de voordelen van het thuiswerken kunnen blijven bestaan, en wij daarin kunnen faciliteren.”

En hoe zien jullie dit voor studenten?

“Een eerstejaarscollege Rechten met duizend man vraagt om een ander soort ruimte dan een werkgroep waarin vijf studenten moeten samenwerken. Er zijn studenten die zweren bij de serene rust van de bibliotheek, en studenten die beter kunnen studeren in Tinbergen met wat meer reuring. Er zullen ook op dit vlak wel dingen veranderen in de komende jaren, en gebouwen bewegen van zichzelf niet zo mee. Af en toe is het best zoeken en afwegen: hoe kunnen we het vastgoed aanpassen, of zijn er alternatieven?”  

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven