RUG bouwt nieuw datacenter op Zernike Campus

RUG bouwt nieuw datacenter op Zernike Campus

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een groeiende behoefte aan betrouwbare dataopslag en hoogwaardige rekencapaciteit. Daarom start in september de bouw van een High Performance Computing (HPC) datacenter.

De nieuwbouw is nodig, aldus Anke Breeuwsma, technisch directeur van het Centrum voor Informatietechnologie (CIT) van de RUG, omdat de vraag naar betrouwbare en toekomstbestendige supercomputers sterk toeneemt: “Door deze nieuwbouw kunnen RUG-onderzoekers en afdelingen gebruik blijven maken van onze clouddiensten en zeer hoogwaardige rekenkracht. Het CIT blijft hierdoor expert in research data. Zo’n buitengewoon sterke infrastructuur is ook enorm belangrijk om op internationaal niveau samen te kunnen werken aan grote baanbrekende onderzoeksprojecten.”

RUG bouwt nieuw datacenter op Zernike Campus

Een tweede reden voor de nieuwbouw is dat de uit 1971 daterende Rekenhal een gebrek aan ruimte, koeling en stroomvoorziening heeft en bovendien niet energiezuinig is. Het nieuwe datacenter daarentegen zal zeer efficiënt omgaan met energie. Door het toepassen van efficiënte elektro- en koeltechnische oplossingen zal het energie-efficiëntie cijfer (PUE) een waarde kennen van 1,25 of lager.

RUG bouwt nieuw datacenter op Zernike Campus

De bouw van het datacenter start in september 2020. Vanaf 14 september zullen de eerste funderingspalen worden aangebracht. Om zo weinig mogelijk trillings- en geluidsoverlast te geven, wordt geboord in plaats van geheid. Begin 2022 zal het datacenter naar verwachting in gebruik zijn. Bij de bouw zijn de volgende partijen betrokken: Bouwgroep Dijkstra Draisma, Deerns, Dijkhuis ingenieurs, ENGIE Services, Team4architecten en Zentrys.

Credit afbeeldingen: Rijksuniversiteit Groningen.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven