Haagse Hudson’s Bay wordt huisvesting voor Universiteit Leiden

Haagse Hudson’s Bay wordt huisvesting voor Universiteit Leiden

Het voormalig warenhuis Hudson’s Bay aan de Grote Marktstraat in Den Haag wordt getransformeerd tot huisvesting voor de Universiteit Leiden. Daarbij slaan de gemeente Den Haag, Universiteit Leiden en CBRE IM de handen ineen.

De transformatie tot huisvesting voor de Universiteit Leiden wordt gedaan om de groei van Campus Den Haag te faciliteren. Universiteit Leiden, gemeente Den Haag en CBRE IM ondertekenden hiervoor op 28 maart 2022 een samenwerkingsovereenkomst.

Volgens abcnova dat het pand in opdracht van CBRE IM de komende jaren gaat herontwikkelen is onderwijsgebouw een goede optie voor het voormalige warenhuis: warenhuizen zijn panden met grote vloeroppervlakten, het biedt het gebouw de mogelijkheid voor een nieuw leven en het stelt de Universiteit Leiden in staat om midden in de stad onderwijs te geven. En het is een impuls voor het gebied zonder dat het extra autobewegingen tot gevolg heeft. Studenten zorgen daarbij voor meer levendigheid op straat op de momenten dat stadscentra rustig zijn.

Het herbestemmen van retail is voor abcnova niets vreemds. Eerder ontwikkelde het bedrijf verschillende voormalige V&D en Hudson’s Bay panden – onder meer in Amsterdam en Eindhoven – naar een combinatie van retail en kantoor. In Eindhoven is in de tweede fase ook een woontoren voorzien.

Over Campus Den Haag

Den Haag is, naast Leiden, de tweede moederstad van de Universiteit Leiden.

De Universiteit Leiden is hier al ruim 20 jaar gevestigd. Op de Campus Den Haag zijn alle zeven faculteiten actief en bijna 20% van het totaal aantal studenten van de universiteit studeert aan de Haagse Campus. Daarbij werken meer dan 500 medewerkers van de universiteit in Den Haag. De Universiteit Leiden heeft gekozen om één universiteit in twee steden te zijn.   

Onderwijs, onderzoek en impact van de Campus Den Haag sluiten nauw aan op het profiel van Den Haag – stad van vrede, recht en veiligheid – en op de overige mogelijkheden die de stad biedt.

Het onderwijs en onderzoek draait om vijf thema’s:

  • Internationaal recht, vrede en veiligheid
  • Globalisering en internationale betrekkingen
  • Politiek, openbaar bestuur en publieke financiën
  • Stedelijke vraagstukken
  • Gezondheid en zorg

In de strategie 2020-2030 voor de Campus Den Haag en de bijbehorende uitvoeringsagenda 2022-2023 zijn de ambities voor de komende jaren vastgelegd.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven