Medewerkers strijden om vaste werkplek in toekomstig campusgebouw

Medewerkers strijden om vaste werkplek in toekomstig campusgebouw

Geesteswetenschappers van de Radboud Universiteit hebben een petitie aangeboden aan het college van bestuur om in het toekomstige gebouw van geesteswetenschappen een vaste werkplek te behouden.

De petitie is inmiddels getekend door circa 400 medewerkers. Met de oproep hopen de medewerkers van de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen (FFTR) dat er ook in de nieuwbouw van geesteswetenschappen vaste werkplekken komen. Nu worden deze plekken – zo staat in het nieuwe Campusplan – grotendeels flexibel in plaats van vast.

En dat zou veel nadelige gevolgen hebben, stellen de geesteswetenschappers. Zo zou het voor medewerkers belangrijk zijn om boeken bij de hand te hebben en rustig te kunnen werken. Ook zouden studenten hun docenten minder goed kunnen opzoeken, wat volgens medewerkers slecht is voor de sociale cohesie.

Een van de initiatiefnemers is docent Frederik Bakker. Hij ging op  donderdag 14 juli samen met vier andere FFT-docenten langs bij cvb-voorzitter Daniël Wigboldus en vicevoorzitter Agnes Muskens. Bakker: “Dat was erg fijn: ze luisterden écht en we kregen de ruimte om al onze standpunten te laten horen. Eindelijk konden we praten. We vonden dat dat tot nu toe te weinig was gebeurd.”

Het college was het daar volgens Bakker niet helemaal mee eens: Wigboldus en Muskens wezen de docenten erop dat er verschillende informatiebijeenkomsten waren geweest om naar de wensen van medewerkers te luisteren. Die input zou worden meegenomen bij het opstellen van het Campusplan.

Dat was echter niet het geval, aldus de initiatiefnemers. “Naar ons idee waren die bijeenkomsten meer bedoeld om ons te overtuigen dan om naar ons te luisteren”, stelt Bakker. “Ik geloof dat het cvb daar wel van schrok. Gelukkig konden we er goed over praten.”

Toekomst

Verder benoemde het college haar redenen om minder vaste werkplekken te creëren – dat zou goedkoper en duurzamer zijn – en aansluiten bij de grotere behoefte om thuis te werken. De docenten konden zich daarin vinden, maar stelden ook dat dat op een andere manier kan. Bakker: “Kantoren kunnen prima kleiner of worden gedeeld, maar geef iedereen daar dan een vaste plek. Zo los je al veel problemen op.”

Hoe nu verder? Concrete toezeggingen kon het bestuur volgens Bakker niet doen. Wel is er beloofd om in gesprek te blijven en alle input mee te nemen in toekomstplannen. “We konden ook niet verwachten dat ze meteen iets zouden veranderen. Het is in ieder geval heel fijn dat er nu een gesprek én erkenning is.”

Bron: VOX magazine.

Openingsfoto: Het Erasmusgebouw. Foto: Dick van Aalst.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven