Overheid moet structureel scienceparken gaan financieren

Overheid moet structureel scienceparken gaan financieren

De overheid moet structureel scienceparken gaan financieren. Dat zeggen Anne-Wil Lucas, gebiedsdirecteur van Kennispark Twente, en René Buck, die al jaren het functioneren van scienceparken en campussen onderzoekt.

Buck legt in een artikel op Sciencelink uit waarom hij voorstander is: “Voor het management van een sciencepark is – afgezien van het vastgoed – geen goed commercieel verdienmodel te maken. De bijdragen hiervoor komen nu vanuit de kennisinstellingen, bedrijven en lokale overheden.” Maar dat is niet genoeg, vinden beide coördinatoren. Het laten functioneren van een wetenschapspark is duur, evenals investeringen in gebiedsontwikkeling en bereikbaarheid. “Omdat het bewezen is dat kennisparken bijdragen aan de innovatiegroei op nationaal niveau, zou er ook een bijdrage vanuit het Rijk moeten komen om de volledige potentie van dit soort campussen en scienceparken te benutten.” 

Johan Guldix, senior-adviseur Innovatie & Ondernemen van het Vlaams Netwerk van Ondernemingen (VOKA), ziet dat vooral startende bedrijven en snelgroeiende bedrijven naar beide op zoek zijn: “Bedrijven zoeken naar ruimte, waar zij ook kunnen groeien. Startups komen vaak voort uit een technische of wetenschappelijke ontwikkeling. Oprichters zijn wetenschappers met minder kennis over financiën of HR. Zij maken graag gebruik van diensten op dit gebied als die worden geboden door het sciencepark.”

Scienceparken met thema

In het artikel discussiëren Guldix en Lucas over de wenselijkheid om een sciencepark te concentreren rond een bepaald thema. Guldix is voorstander: “Het is een voordeel als een wetenschapspark zich concentreert rondom een bepaald thema. Het is gemakkelijker om zo’n speerpunt te vermarkten en voor ondernemers is transparantie in het landschap belangrijk. Het maakt het voor startups gemakkelijker te beslissen waar zij zich het best zouden kunnen vestigen.” Lucas wil daarentegen niet té veel sectoriseren, omdat juist dankzij de crossovers tussen sectoren innovatie ontstaat. Toch is het Kennispark Twente geen willekeurige verzameling van ondernemingen. “De bedrijven die zich hier willen vestigen, moeten wel passen in één van de sectoren waarin we actief zijn: MedTech, Materials, Advanced Manufacturing of Secure Systems. We moeten waken voor te veel versnippering. Want juist op het raakvlak van sectoren zitten interessante innovaties.” 

Foto: Amsterdam Science Park. 

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven