In Workplace Vitality Hub samenwerken aan werkplek van de toekomst

In Workplace Vitality Hub samenwerken aan werkplek van de toekomst

Fontys, Holst Centre en TU/e gaan samen met High Tech Campus Eindhoven aan de werkplek van de toekomst werken in de ‘Workplace Vitality Hub’. Het gebouw op High Tech Campus Eindhoven wordt in juni 2021 opgeleverd.

De bouw van dit ‘slimme en duurzame kantoorpand’ bereikte onlangs haar hoogste punt. In de Workplace Vitality Hub zullen de FITT-partners (Fontys, imec, TNO, TU/e) samenwerken met grote bedrijven, maar ook startups, om te kijken hoe je de vitaliteit op de werkvloer kunt bevorderen. Door middel van slimme technologieën, data en Artificial Intelligence (AI) wordt er gewerkt aan de werkplek van de toekomst waarin vitaliteit en een prettige werkomgeving van groot belang zijn.

Denk bijvoorbeeld aan een systeem van sensoren, die kunnen detecteren dat een vergaderzaal te vol zit en daardoor meer frisse lucht naar binnen gaat blazen. Of een slimme bureaustoel die meet hoe je achter je bureau zit, en gaat trillen als je een verkeerde houding aanneemt. Of wat denk je van het licht boven je bureau, dat zich aanpast aan de dag en aan jouw situatie, zodat je zo optimaal mogelijk kunt presteren. 

Steven Vos, als TU/e hoogleraar verbonden aan EAISI en lector aan Fontys Sporthogeschool over het thema vitaliteit: “De kern van wat we in de Hub willen bereiken, is een werkomgeving waarbij intuïtieve technologie uitnodigt tot meer bewegen, eenieder ondersteunt om het beste uit zichzelf te halen en mensen met elkaar verbindt, waarmee gezondheidsproblemen voorkomen kunnen worden en de productiviteit op de werkvloer kan worden verhoogd.”

De werkplek van de toekomst

Het nieuwe gebouw op de campus komt te liggen aan het water, in het hart van het campusterrein. Jean-Paul van Oijen, commercieel directeur: “Op High Tech Campus Eindhoven werken ruim 12.000 professionals aan de nieuwste technologieën in de wereld van morgen. We focussen ons daarom niet alleen op de duurzaamheid van onze gebouwen, maar we richten ons ook op de medewerkers die op de campus werken. Een gezonde werkplek is enorm belangrijk. Zo brengen we innovatie nog verder.” Naast de Workplace Vitality Hub zullen meerdere technologiebedrijven zich vestigen in het gebouw, waaronder het bedrijf Etteplan, een van oorsprong Finse provider van technische services en oplossingen.

Samenwerking met het regionale ecosysteem

De Workplace Vitality Hub wordt gebouwd op een sterk regionaal ecosysteem van grote bedrijven, MKB bedrijven en kennisinstellingen. De Hub onderzoekt onder andere een mogelijke samenwerking met PSV en de Brainport partners. Samen maken zij zich binnen het partnership met PSV sterk voor het verbeteren van de vitaliteit van hun werknemers. De regio is al langer bekend om zijn sterke cluster rondom sport en technologie enerzijds en medische technologie anderzijds. De beide clusters treffen elkaar op het gebied van vitaliteit.

Op woensdag 16 december tekenden de FITT-partners online een samenwerkingsovereenkomst met High Tech Campus Eindhoven. Dit is voor het eerst dat de vier grootste kennisinstellingen in deze regio de handen ineenslaan binnen een gezamenlijk initiatief. Met deze samenwerking, partners uit het (regionale) bedrijfsleven en de overheid zal in de Hub worden gewerkt aan onderzoek, ontwikkeling en het testen van technologie die werknemers gezonder maakt. “Voor Holst Centre, een partnership tussen imec en TNO, biedt de Workplace Vitality Hub een unieke omgeving om onze innovaties te testen en tot nieuwe toepassingen te ontwikkelen, waarbij de samenwerking met academische partners en het bedrijfsleven de betrokken partners zal inspireren tot de ontwikkeling van nieuwe technologieën,” aldus Kathleen Philips, algemeen directeur imec in Holst Centre.

In Workplace Vitality Hub samenwerken aan werkplek van de toekomst

Ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst. Van links naar rechts: Freek Smolders (HTCE), Kathleen Philips (imec), Carlo van de Weijer (TU/e), Ton van Mol (TNO) en Steven Vos (Fontys).

“Gezamenlijk kunnen we een unieke test-, ontwikkel-, ontmoetings- en ervaringsplek realiseren waar aan technologieën en innovatieve interventies voor de werkplek van de toekomst wordt gewerkt. Het ultieme doel is om binnen vijf jaar de vitaliteit van mensen in hun werkomgeving significant te verbeteren,” besluit Steven Vos.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven