Wageningen Universiteit duurzaamste universiteit ter wereld

Wageningen Universiteit duurzaamste universiteit ter wereld

Wageningen University & Research (WUR) is voor het vijfde jaar op rij de duurzaamste universiteit ter wereld. Dat blijkt uit de 2021 GreenMetric ranking van Universitas Indonesia (UI). Rijksuniversiteit Groningen eindigde als derde.

De GreenMetric ranking van Universitas Indonesia (UI) vergelijkt de duurzaamheid van universiteiten: hoe gaan de wetenschappelijke instelllingen wereldwijd om met energie, klimaat, afval, transport, water, biodiversiteit en infrastructuur. Ook duurzaamheid in onderwijs en onderzoek wordt gemeten. Dit jaar werd extra gekeken naar de gevolgen van de coronapandemie voor het duurzaamheidsbeleid van universiteiten.

Aan de ranking van de Universitas Indonesia, die sinds 2010 bestaat, deden dit jaar 956 universiteiten uit meer dan 80 landen mee. Universiteiten vullen niet alleen de vragenlijst voor de ranking in, gedurende het jaar worden ook workshops en bijeenkomsten gehouden. Zo is een uitgebreid internationaal netwerk ontstaan. GreenMetric heeft daarbij - noodgedwongen door de coronapandemie - de switch gemaakt naar digitaal. Hierdoor kunnen veel duurzaamheidscoördinatoren ervaringen uitwisselen zonder ver te hoeven reizen.

De UI GreenMetric is vooral gericht op de ‘groene duurzaamheid’ en daardoor te koppelen aan de Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties. WUR zet in op duurzaamheid in de breedste zin. Hierop staan ook veel onderwerpen gericht op de sociale aspecten, zoals vitaliteit, ethisch handelen en ketenverantwoordelijkheid bij inkoop maar ook wat betreft het samenwerken met partners.

Top 10

In de top 10 van de 2021 GreenMetric ranking van Universitas Indonesia is Nederland met drie universiteiten goed vertegenwoordigd: Naast Wageningen (1) en Groningen (3) haalde namelijk ook Universiteit Leiden met een zevende plaats de top 10.

De volledige top 10:

  1. Wageningen University & Research
  2. University of Nottingham
  3. University of Groningen
  4. Nottingham Trent University
  5. University of California, Davis
  6. Trier University of Applied Sciences
  7. Leiden University
  8. University College Cork
  9. University of Connecticut
  10. Universidade de Sao Paolo USP

Nationale duurzaamheidsrankings

Ook in nationale duurzaamheidsrankings behaalt WUR hoge scores. Afgelopen november bereikte WUR bij de Transparantiebenchmark de 36e plek en bleef koploper in verslaglegging over maatschappelijke verantwoordelijkheid en duurzaamheid bij de categorie universiteiten en kennisinstellingen. Bij de 2021 editie van SustainaBul, georganiseerd door Studenten van Morgen behaalde WUR de eerste plaats.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven