Maaike Barkema: 'Ik hoop dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt en de huidige situatie tijdelijk abnormaal is.'

Maaike Barkema: 'Ik hoop dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt en de huidige situatie tijdelijk abnormaal is.'

Waarom komen we straks nog naar de campus? En wat doen we digitaal? Ellis ten Dam en Linda Supheert van Royal HaskoningDHV interviewen Maaike Barkema van het Vastgoedbedrijf Universiteit Leiden.

Aan de orde tijdens het interview met de corporate real estate manager kwamen onder meer de overgang naar thuiswerken, de huidige uitdagingen op de campus en haar toekomstvisie, haar wens met betrekking tot het nieuwe normaal, in tegenstelling tot de huidige situatie. Barkema ziet deze periode als “een katalysator voor de lang aangekondigde digitalisering op de campus” en verwijst naar de omkering die nodig is in onze gedachten: “Ik hoop dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt en de huidige situatie het tijdelijke abnormaal is.”

'Ik hoop dat thuiswerken het nieuwe normaal wordt'

Wat viel je op tijdens de abrupte overgang naar thuiswerken?

De flexibiliteit van collega’s en mensen om me heen is groot en de overgang ging best soepel. Deze situatie geeft inzicht in de werkzaamheden die echt gebonden zijn aan een plek en dat zijn er minder dan je aanvankelijk zou verwachten. Minder reizen naar de campus is duurzamer en beter voor de werk- privé balans van veel mensen. Wel mogen we van geluk spreken dat er nu zoveel mogelijkheden zijn om digitaal samen te werken. De urgentie was er niet om deze digitale tools echt te gaan gebruiken. Dat moest nu van de een op de andere dag. Vooral het wegwijs worden met deze tools was voor sommigen best even lastig, maar nu is iedereen meer wegwijs dan voor de crisis. Hoewel de tools het intermenselijke contact niet volledig vervangen; ik weet minder vanzelfsprekend hoe het met mijn collega’s gaat en wat ze doen. Dat mis ik wel echt.

Waar lopen jullie tegen aan in het opstarten van campus activiteiten?

De discussie gaat nu deels over prioriteit. Wie mag eerst? Voor nu heeft het plaatsgebonden onderzoek en onderwijs vanzelfsprekend prioriteit. Soms voelt het alsof we moeten kiezen wie het belangrijkste is. De tweede vraag is dan wat is te veel? Hoeveel mensen kunnen tegelijktijdig een gebouw in? Anderhalve meter is goed haalbaar zolang men stil zit, zoals bijvoorbeeld op een kantoor. Maar als er beweging op gang komt of mensen door elkaar lopen wordt dat een ander verhaal. Daarnaast is natuurlijk de vraag hoe de hoeveelheid mensen in het gebouw te monitoren en om bij te houden welke gebruikers dit zijn: onderzoekers, studenten of medewerkers. Dan komt eigenlijk die prioritering weer om de hoek kijken. Naast de fysieke aanpassingen, zoals het plaatsen van lijnen in het gebouw, gaat het dus ook om het maken van beleidsmatige keuzes.

Wat leren we nu voor de campus van de toekomst?

We kunnen deze situatie omdraaien en gebruiken om duurzamer te gaan werken. Door deze situatie aan te grijpen en onze verantwoordelijkheid te nemen om ons reisgedrag echt te kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door veel bewuster na te denken hoe en waar een activiteit plaatsvindt. En als we dan toch graag samen willen komen dan nadenken over een slimme plek, bijvoorbeeld dicht in de buurt of naast het station. Eigenlijk gewoon het activiteit gerelateerd werken, waar we het al zo lang over hebben. Gebruik maken van het feit dat we ons onderwijs nu veelal online moeten aanbieden. En bijvoorbeeld het principe van ‘flipping the classroom’ vanuit dit perspectief als een gewoonte gaan beschouwen, het hoorcollege opnemen en vervolgens in focusgroepen samenwerken op de campus. Kortom vooraf nadenken over waarom bij elkaar te komen en daarbij een passende overlegvorm en –locatie kiezen. Dit is natuurlijk niet anders dan waar we de afgelopen jaren mee bezig zijn geweest, maar wordt geïntensiveerd door de urgentie van de Corona-crisis. Het is een katalysator voor meer online samenwerking. Ik hoop dat we de positieve effecten die dit met zich mee brengt op het gebied van duurzaamheid, minder reizen, flexibiliteit en werk-privé balans, vast kunnen houden en we niet volledig terug schieten naar de situatie van voor de crisis.

Dit interview maakt deel uit van de interviewreeks Digitaal versus fysiek van Ellis ten Dam en Linda Supheert van Royal HaskoningDHV. Lees hier het bericht ‘Perspectieven van gebruikers van de campus’ over het idee erachter.

Delen: Twitter LinkedIn Facebook

permalink

Naar het overzicht

Lees verder

Terug naar boven